:

Saturday, July 27, 2013

Kata-kata Hikmah

Views
Assalamualaikum
~Kalau Tak Jawab Dosa,Kalau Jawab Sayang~

Ini semua ihsan Pak Cik Google.Search je ; Kata-kata hikmah,banyak muncul!Tapi [admin Aliah] malas nak menaip hari ni,upload gambar je lah ye?


1.













2.













3.
Terjemahan : Jika orang mencuba untuk menjatuhkan anda, ia bermaksud anda berada di atas mereka.












4.
Tapi [admin Aliah] nak ubah sikit;

Harta akan habis jika digunakan,tetapi ilmu akan berkembang apabila digunakan.





              
5.













6.











7.












8.












9.












10.













PERSAHABATAN

[admin Aliah] sengaja asingkan yang ni,khusus untuk para admin yang lain. ;)

1.














2.












3.















4.















5.



















6.


7.


















8.
Mentari=Matahari











9.

Terjemahan : Sahabat adalah seperti pensel warna.Mereka mewarnai hidup kita.Saya mungkin bukan warna kegemaran awak tapi saya harap awak akan memerlukan saya untuk melengkapi gambar/lukisan awak.








10.
Terjemahan : Setelah (semasa) kita membesar (matang),kita sedar tak penting untuk mempunyai ramai kawan,tetapi lebih penting untuk mempunyai kawan sejati.














11.















12.















13.














14.












15.
Terjemahan : Masa susah tidak kekal selama-lamanya,tetapi persahabatan sejati kekal selama-lamanya.Saya akan selalu ada,apa yang awak perlu,walaupun awak hanya memerlukan seseorang untuk meluahkan perasaan.







16.
Bisa=boleh











17.
Yang ni ihsan dari Facebook ya!














18.
Terjemahan : Teman adalah bunga di taman kehidupan.Seorang sahabat sejati ketawa dengan ceritamu walaupun tidak cukup bagus (kelakar),dan simpati dengan masalahmu walaupun ia tidaklah terlalu susah (masalah yang dihadapi tidak terlalu berat).












19.















20.
(Ihsan Syamilah ;))







Lastly,ihsan daripada buku.Lupa tajuknya.

"Teman yang sejati akan menguatkan kita dengan doanya,
Memberkati kita dengan cintanya,
Memberikan kita semangat dengan harapannya."

Yang letih menulis,
[admin  Aliah]

Friday, July 19, 2013

Warna Kesukaan Rasulullah SAW

Views
Assalamualaikum
~Kalau Tak Jawab Dosa,Kalau Jawab Sayang~
  
Sayang-sayang sesama perempuan sahaja! Harap maklum! (Jangan salah faham ya, ini sayang sesama muslimah dan sebagai rakan sahaja.) Kali ini [admin Aliah] tulis.. Tidak perlu bercoloteh panjang-panjang, straight to the point that is the title. Okay? Ngerti? Tidak faham sila tanya Mr. Google Translate. Buat apa susah-susah buka new tab? Di blog ini sudah disediakan! Alamak, jika orang yang first time baca blog ini mesti sudah mula marah (?) kan, STAIGHT TO THE TITLE la [admin Aliah] oii!!~~


{Dipetik daripada majalah Asuh, keluaran Jul. 2013 isu 192, ruangan Tiru Nabi, muka surat 19}

Manusia sangat gemar kepada kecantikan dan begitu juga Allah SWT yang sangat suka pada keindahan. Kita gemar memilih warna-warna yang menarik supaya penampilan kita sentiasa tampak kemas dan cantik. Adik-adik, untuk kelihatan cantik dan bergaya,sebenarnya kita boleh mengikuti sunah Rasulullah SAW. Berikut adalah warna-warna yang pernah dipakai Baginda  SAW ketika hayatnya.


1.Putih
Daripada Samurah r.a.,Rasulullah SAW bersabda : "Pakailah pakaian bewarna putih kerana ia lebih suci (bersih) dan baik." (Riwayat an-Nasa'i)



2.Hijau
Abu Ramtsah meriwayatkan bahawa: "Saya pernah melihat nabi SAW mengenakan dua helai pakaian bewarna hijau." (Riwayat Tirmizi, Nasai dan Ahmad)




 
 3.Hitam
Daripada Amir bin Hurais r.a. berkata: "Aku pernah melihat Rasulullah SAW berada (berkhutbah) di atas mimbar dan di atas kepalanya terdapat serban hitam." (Riwayat Muslim,Abu Daud dan an-Nasa'i)

4.Kelabu
Daripada Ibnu Abbas r.a. berkata: "Pernah Nabi keluar dengan kepala yang dibalut sehelai kain yang bewarna kelabu." (Riwayat Bukhari)





5.Merah
Jabir r.a. berkata: "Pernah Rasulullah SAW berpakaian yang bercorak merah pada dua hari raya dan pada hari Jumaat." (Riwayat Baihaqi)




6.Warna bercorak
Anas r.a. berkata beliau pernah melihat: "Nabi SAW menutup kepalanya dengan kain biasa yang bercorak-corak warnanya." (Riwayat Bukhari)





Kesimpulan

Adik-adik, ternyata Rasulullah juga memilih warna yang cantik dalam pemakaian baginda.Adik-adik juga boleh mencontohi warna-warna yang dipakai baginda ini sebagai warna pakaian adik-adik. Di samping kelihatan cantik, adik-adik juga mendapat pahala kerana melakukan sunah Rasulullah SAW.

p/s:Aha! Dapat tak? Lupa mahu ucapkan kepada semua..SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK!!! Puasa penuh tahu.. :3 Tata! See you next time, In-shaa-Allah!~

Yang lenguh tangan, mata, minda dan kaki (?) menulis,

[admin Aliah]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...