:

Friday, August 23, 2013

Tentang Coklat

Views

Assalamualaikum
~Kalau Tak Jawab Dosa,Kalau Jawab Sayang~


Disebabkan [admin Aliah] ini mempunyai sifat malas yang susah dirawat,maka kopi pasta sajalah~Daripada siapa?Abang sendiri..boleh kan?Mr.Taiwan?(Syamilah pasti faham!)        (^_6) <-----faham tak?Ini muka!

COKLAT

Sumber imej : Pak Cik Google.

APAKAH ITU COKLAT?

Coklat boleh diklasifikasikan sebagai coklat tulin atau kompaun.
Coklat tulin hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 5% lemak sayuran. Manakala, coklat yang digunakan sebagai salutan untuk membuat biskut, konfeksyeneri atau produk coklat yang lain hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 12% likur koko.
Produk-produk koko atau coklat yang tidak memenuhi kriteria tersebut dikenali sebagai coklat kompaun.

SEJARAH COKLAT

Koko atau nama saintifiknya Theobroma cacao dari keluarga "Sterculiaceae" adalah berasal daripada bahasa Yunani yang membawa maksud makanan para dewa. Pokok koko menghasilkan buah yang bijinya diambil untuk dibuat coklat dan minuman koko.

CARA PENGHASILAN

Coklat dibuat daripada kacang atau biji yang diperolehi dari buah pokok koko. Kacang ini ditukar kepada cecair coklat dengan proses pengeringan,pemanggangan dan pengeringan.Kemudian cecair coklat melalui satusiri pemprosesan iaitu pengaduan, penghalus,`conching’ pendinginan dan penghasilan coklat. Kemudian kita akan mendapat coklat dalam bentuk sekarang.

JENIS-JENIS COKLAT
  • Coklat susu
  • Coklat putih
  • Coklat kosong
MANFAAT COKLAT
  • Coklat makanan berkhasiat                            
  • Lemak koko dalam coklat merendahkan paras kolesterol                          
  • Bahan Anti-Kerosakan gigi dalam coklat.
  • Coklat mengurangkan risiko sakit jantung  
FAKTA TENTANG COKLAT
  • Bar coklat yang pertama telah dikeluarkan di England oleh Cadbury pada tahun 1842.
  • Dalam semua, terdapat 500 pelbagai jenis perisa coklat. Coklat susu adalah kegemaran untuk sebilangan besar penduduk di dunia.
  • Apabila kita makan coklat, ia cair di dalam mulut kerana takat lebur lemak koko yang hadir di dalamnya adalah lebih rendah sedikit daripada suhu badan kita yang normal.                                                                            

Sumber ;

Abangku,abangku jua.




No comments :

Post a Comment

Siapa yang murah hati bolehlah tolong sedekahkan komen.Terima kasih~

Spread the love! (っ◔◡◔)っ ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Daisypath Friendship tickers