:

Friday, June 21, 2013

Tip-tip Untuk Facebook

Views
Assalamualaikum


~Kalau Tak Jawab Dosa,Kalau Jawab Sayang~

Ohoi~Aduhai,malasnya nak menaip..Tapi takpe,sikit je..(sebenarnya ada 20 tip tapi [admin Aliah] rasa yang lain mudah je..lagipun banyak sangat..) t_____t..Ok!START! (p/s:kalau Syamilah rindu,nyatakan di bahagian komen :p)

Hari ini kita nak cakap tentang jaringan sosial yang semakin popular sekarang.Menjadi Facebook Expert

[dipetik daripada majalah PC,keluaran 198,bulan Jun 2013 muka surat 30&31,ruangan +FOKUS]

2. TULISAN BIRU
Taipkan kod ini dan ubah status di ruang 'Mesej Anda'.Status akan dipaparkan dalam tulisan biru dan boleh di klik untuk membawa rakan ke profile anda.

@[1: ]@@[1:[0:1:  Mesej Anda]] 

Contohnya:  @[1: ]@@[1:[0:1:  Majalah PC Terbaik!!!]] 

3. LIHAT SIAPA YANG LIHAT
Ada masalah pengintip?Mudah sahaja.Anda boleh lihat sesiapa  yang melihat profile anda,malah mengkaji apa yang mereka buat berkaitan dengan profile anda.Caranya buka profile>activity log>lihat senarai aktiviti di profile anda.

4. SEMBANG IKON
Sewaktu chat di facebook,selain emoticon yang disediakan,anda juga boleh masukkan ikon wajah rakan facebook anda atau ikon pages diri sendiri.Ini untuk aplikasi chat sahaja.Gunakan simbol [[namarakan]] dan ENTER.Contoh [[majalahpc]].

5. STATUS KOSONG
Tidak tahu apa yang hendak diupdate,tapi hendak beritahu bahawa anda aktif facebook?Maka update sahaja status kosong.Poskan @[0:0: ] dan ENTER akan memberikan anda status kosong.

7. STATUS TERBALIK
Sudah sembilan tahun bukan anda ada facebook,tentu sudah bosan dengan cara status yang sama sahaja.Jom buat status terbalik.Gunakan laman web seperti Fliptext.org dan Typeupsidedown.com. Copy dan paste pada status terbalik ini.

18. MUAT TURUN SEJARAH
Facebook begitu popular sampai ada sesetengah orang mempunyai sejarah dengannya dan sejarah ini ingin disimpan.Anda boleh lakukan dengan pergi ke general settings>klik download a copy of your facebook data.

19. KAD FACEBOOK
Anda tidak pernah ada kad bisnes dan ingin memiliki satu.Atau anda ingin dihubungi menerusi facebook.Maka anda boleh gunakan aplikasi Facebook Cards di moo.com.

20.FACEBOOK SIMBOL
Memang terdapat beberapa kata kekunci khas untuk hasilkan simbol di facebook.Tapi buat apa hafal bila anda boleh copy dan paste sahaja.Salin simbol dari laman seperti fsymbols.com.Ini trik paling mudah yang ada.

p/s:Sengaja nombor tu buat camtu,sebab kopi pasta 100% dalam buku tu.
 

No comments :

Post a Comment

Siapa yang murah hati bolehlah tolong sedekahkan komen.Terima kasih~

Spread the love! (っ◔◡◔)っ ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...