:

Sunday, April 13, 2014

TUTORIAL: Add a Gadget di Ruangan Header

Views



Kalau dah baca tajuk mesti faham kan. Tak faham? Macam kat header blog ni lah, kat ruangan header (ikut lebar header) ada 'Geng Blog' dan 'Pages'. Dulu boleh add max. satu je gadget kat sini kan? OK, sila ikut tuto ringkas ni. :) Terima kasih pada blogger HANA JALIL.

1. Macam biasa, dari Blogger Dashboard -> Template -> Edit HTML

2. Klik kotak kod tu dan tekan CTRL dengan F serentak. Jadi, kotak search akan terbuka di dalam kotak kod tu. Lepas tu copy kod di bawah ni, klik enter dua kali. Thanks to blogger DAYANG DENO for this useful tuto. (y) <--Ceh, speaking! >_<

<b:section class='header'
3. Tak jumpa? Cari betul-betul. Lepas dah jumpa, sebelah dia ada kod ni kan?
 id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>
4. no readers tukar kepada Yes. Tak kisah lah huruf kecil ke, huruf besar ke, janji ada perkataan yes tu.

5. Yang
maxwidgets='1'pula readers tukar kan lah ikut suka, nak berapa widget kat situ. Kalau saya, saya buat 3 sebab Geng Blog + Pages + (cadangnya nak buat something kat situ, tapi kena design. Tunggulah ada masa yang betul-betul lapang nanti.)



6. Preview. Kalau tak muncul yang dia tulis tak boleh load tu bolehlah SAVE. :) Kalau ada cuba cek balik kod-kod readers yang lain, sebab benda ni memang confirm bukan penyebab error.

Siap, yeay!

SUMBER

3 comments :

  1. blurr kejap.. x de pun kat header tulis "geng blog" tu.. ke, saya sorg je yg x nmpak..

    ReplyDelete
  2. hai awk:)

    jemput join simple review segment by me :) tinggal beberapa hari shja lg.
    :http://aliyahsyofia.blogspot.com/2014/04/simple-review-segment.html

    ReplyDelete
  3. Err.. saya punya pun takde laa.. .__.

    ReplyDelete

Siapa yang murah hati bolehlah tolong sedekahkan komen.Terima kasih~

Spread the love! (っ◔◡◔)っ ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...